Se caută lideri pentru o lume fără tuberculoză
- 109 vues
Reprezentanţii Catedrei de ftiziopneumologie a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” au participat, în data de 23 martie, la conferința științifică intitulată „Se caută lideri pentru o lume fără tuberculoză”, desfășurat la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”.
Sofia Alexandru, directorul Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, a menționat că, în ciuda progreselor semnificative din ultimele decenii, tuberculoza continuă să fie cel mai mare ucigaș infecțios la nivel mondial, iar rezistența la medicamente prezintă o amenințare majoră pentru societate. „Tuberculoza este o boală socială, cu implicații medicale și este o problemă care traversează cu mult granițele medicinei. Este acea maladie infecțioasă care este responsabilă de cel mai mare număr de decese în istoria omenirii și, în pofida tuturor succeselor înregistrate, rămâne o boală transmisibilă cu cea mai mare povară socială, provocând suferințe enorme”, a declarat directorul.
Daniela Demișcan, șefa Direcției în domeniul sănătății publice, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a remarcat că tuberculoza este o problemă gravă în societate, iar pentru a atinge scopul propus de Organizația Mondială a Sănătății, eradicarea acestei maladii până în 2030, este nevoie de eforul fiecăruia dintre noi.
Valentina Vilc, asistent universitar la Catedra de pneumoftiziologie a USMF „Nicolae Testemițanu”, a prezentat participanților Programul național de control al tuberculozei pentru anii 2016-2020, aprobat la 13 iulie 2016. Întrucât tuberculoza este una dintre problemele majore de sănătate în Republica Moldova, scopul acestuia este de a reduce povara acestei maladii la nivel național, inclusiv a tuberculozei rezistente la medicamente, prin asigurarea accesului universal la servicii de prevenire, diagnostic și tratament de calitate și aplicarea intervențiilor strategice centrate pe pacient.
La eveniment au fost discutate și subiecte cu referire la auditul sistemului de control al tuberculozei în Republica Moldova, imunoprofilaxia tuberculozei la etapa actuală, impactul diabetului zaharat asupra evoluției tuberculozei pulmonare, intensitatea intoxicației endogene la pacienții cu tuberculoză pulmonară cu rezistență primară și secundară la medicamentele antituberculoase.
Anual, în data de 24 martie, este marcată Ziua Mondială a Tuberculozei, cu scopul de a atrage atenția opiniei publice cu privire la epidemia globală de tuberculoză (TBC) și eforturile de a elimina boala. Sloganul pentru anul 2018 - „Se caută lideri pentru o lume fără tuberculoză" - se axează pe construirea angajamentului de a eradica tuberculoza nu numai la nivel politic cu șefii de stat, guvernatori, parlamentari, dar și la nivelul administrației publice locale, cu implicarea liderilor comunitari, a persoanelor afectate de tuberculoză, a avocaților societății civile, medici, asistente medicale, ONG-uri și alți parteneri. Toți pot fi lideri ai eforturilor comune de a combate tuberculoza.
Menționăm că Republica Moldova se regăsește în continuare printre țările cu un nivel ridicat de morbiditate și se regăsește în lista celor 18 țări prioritare în controlul tuberculozei în Regiunea Europeană și în cele 30 de țări cu povară înaltă de tuberculoză multidrogrezistentă (TB/MDR) din lume.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii